Deko kroon
Zoeken

Ontruimingsalarm type A

Ontruimingsinstallaties zijn gecompliceerde installaties en dragen zorg voor juiste evacuatie van mensen in geval van een calamiteit.

De norm voor ontruimingsalarm kent een aantal typen ontruimingsalarminstallaties. 

Eén van deze type installaties is de ontruimingsalarminstallatie type A. Ook wel gesproken woord ontruimingsalarm genoemd. 

De ontruimingsalarminstallatie type A is een volledig op zichzelf staand systeem. Dit type is vaak wel gecombineerd met de geluidsinstallatie van het object. De componenten moeten hierbij wel zijn voorzien van de EN54 certificaten.

De brandmeldcentrale stuurt via een commando een totaal alarm of specifieke alarmeringszone aan naar de ontruimingsalarminstallatie.

 

Een type A installatie is altijd een gesproken woord installatie. Dit houdt in dat deze installaties gesproken boodschappen afgeven aan een infrastructuur van luidsprekers. Hier wordt nog verder op in gegaan. In de Nederlandse situatie is tevens vereist dat vanaf een centraal bedienpaneel middels een microfoon gesproken mededelingen gedaan kunnen worden, bijvoorbeeld door de brandweer tijdens een evacuatie procedure.

Spraaksystemen bij ontruiminginstallaties

Sinds de introductie van spraaksystemen is er veel veranderd. Tegenwoordig worden verschillende geluiden gebruikt om mensen te signaleren. Denk bijvoorbeeld aan de deurbel, beltoon van een telefoon, de oven die aangeeft klaar te zijn en nog veel meer. En dan is er nog niet gesproken over het feit dat velen de tonen van een alarm volkomen negeren, je kent het vast wel! Het is dus van belang dat de attentiewaarde van ontruimingsinstallaties wordt verhoogd. Dit kan ontruimingsinstallaties die werken met behulp van spraaksystemen. Sindsdien worden verschillende type installaties geclassificeerd.

type A installatie wordt in de navolgende situaties verplicht gesteld:

  • Het object heeft een vloeroppervlakte van minimaal 10.000m2, en/of
  • Het object heeft vier of meer vloeren, en/of
  • In het object kunnen zich 500 of meer personen gelijktijdig bevinden.

Kwaliteit staat bij Deko voorop!

Deko Alarm & Beveiligingstechniek BV
werkt onder andere met de volgende merken:

Bosch security

Wilt u dat één van onze beveiligingsadviseurs bij u langskomt, om een vrijblijvend en op maat gemaakt beveiligingsadvies
en een offerte voor u te maken?