Deko kroon
Zoek

Ontruimingsalarmering

Wanneer een brandmeldinstallatie in een pand aanwezig is, dan dient er ook een ontruimingsalarminstallatie te zijn geïnstalleerd. Daarnaast dient er ook een ontruimingsplan aanwezig te zijn en dienen er ontruimingsplattegronden te worden geplaatst.

Hierdoor worden de aanwezigen gealarmeerd door de ontruimingsalarminstallatie en kunnen ze het pand veilig ontvluchten.

Voor ieder soort gebruik van een gebouw (of delen daarvan) is een type alarminstallatie mogelijk. Hierin wordt onderscheid gemaakt in de volgende soorten.
– Luid ontruimingsalarminstallatie
– Stil ontruimingsalarminstallatie

Onder deze hoofdcategorieën wordt nog verder onderscheid gemaakt in verschillende typen.

Luid ontruimingsalarminstallatie
– Ontruimingsalarminstallatie type A (NEN 2575-2, gesproken woord)
– Ontruimingsalarminstallatie type B (NEN 2575-3, slow whoop toonsignaal)

Stil ontruimingsalarminstallatie
– Stilalarminstallatie met attentiepanelen op geselecteerde plaatsen
– Stilalarminstallatie met gesproken codeberichten via een geluidsinstallatie
– Stilalarminstallatie via draadloze stilalarminstallatie (PZI)

Luid Ontruimingsalarminstallatie type A
Bij sommige (vooral grote) objecten kan een ontruimingsalarminstallatie type A worden geëist. Een type A installatie is veelal een gecombineerd systeem met een muziekinstallatie, welke is aangepast aan strenge voorwaarden om als ontruimingsalarm te kunnen functioneren.
Zo is er bijvoorbeeld een redundantie in de versterkers, een storingssignalering en een commando microfoon aanwezig bij een type A ontruimingsalarminstallatie. Ook moeten alle elementen van de geluidsinstallatie voldoen aan de EN 54 normeringen.

De type A ontruimingsalarminstallatie dient te worden geprojecteerd conform de NEN 2575-2. Dit houdt onder andere in dat de ontruimingsalarminstallatie met minimaal 60 decibel hoorbaar dient te zijn en tenminste 6 decibel boven het omgevingsgeluid. Daarnaast dient er een spraakverstaanbaarheid meting te worden uitgevoerd

Luid Ontruimingsalarminstallatie type B
De meeste ontruimingsalarminstallaties worden uitgevoerd als een type B ontruimingsalarminstallatie.
Bij een type B installatie worden de aanwezige personen gealarmeerd door het slow whoop toonsignaal.

Deze installatie zit meestal geïntegreerd in de brandmeldinstallatie. Wanneer een geadresseerd branddetectiesysteem wordt toegepast is het ook mogelijk om de slow whoop alarmgevers te plaatsen op de zelfde lus als de brandmelders en andere elementen.

Tegenwoordig zijn er ook slow whoops beschikbaar van het type B+. Hierbij wordt ook een vooraf ingesteld gesproken bericht afgespeeld uit de slow whoop alarmgevers.

De type B ontruimingsalarminstallatie dient te worden geprojecteerd conform de NEN 2575-3. Dit houdt onder andere in dat de ontruimingsalarminstallatie met minimaal 65 decibel hoorbaar dient te zijn en tenminste 6 decibel boven het omgevingsgeluid.

Stil Ontruimingsalarminstallatie (PZI)
Een stil ontruimingsalarminstallatie, ook wel genoemd een personen zoekinstallatie (PZI), wordt meestal in specifieke toepassingen gebruikt. Meestal in locaties waarbij de aanwezig personen niet zelfredzaam zijn zoals een ziekenhuis of een verzorgingstehuis
Een PZI installatie wordt dan ook meestal gecombineerd met een zuster oproep systeem.

De brandmeldinstallatie wordt middels een espa interface gekoppeld aan de PZI installatie. Hierdoor kan de installatie op melderniveau (afhankelijk van het toegepaste merk) de brandmelding of storingsmelding doorgeven aan het aanwezige personeel. Hierdoor kan het personeel zeer snel en effectief reageren op brandmeldingen.

De stil ontruimingsalarminstallatie (PZI) dient te worden geprojecteerd conform de NEN 2575-4

Kwaliteit staat bij Deko voorop!

Deko Alarm & Beveiligingstechniek BV

werkt onder andere met de volgende merken:

Alphatronics
Bosch security
Protect mistgeneratoren
GE security
Honeywell security
Satel

Wilt u dat één van onze beveiligingsadviseurs bij u langskomt, om een vrijblijvend en op maat gemaakt beveiligingsadvies
en een offerte voor u te maken?