Deko kroon
Zoeken

Automatische brandmelders

Op een brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie worden naast de handbrandmelders, slow whoops en overige componenten ook vaak automatische brandmelders geplaatst.
 
Automatische brandmelders dienen ervoor om zonder menselijk handelen een brand te detecteren en de in het gebouw aanwezige personen en eventueel de brandweer te alarmeren. De dekking van de branddetectie hangt af van de eisen van de eisende partij (brandweer, verzekeringsmaatschappij en/of eigenaar/gebruiker).
 
Enkele typen automatische brandmelders welke kunnen worden geplaatst zijn:
– Optische brandmelders.
– Thermische brandmelders.
– Multi sensormelders.
– Vlammenmelders.
– Firebeam (lineaire brandmelders)
– Aspiratiedetectors
– Branddetectie middels camera

Daarnaast zijn er ook detectoren verkrijgbaar voor speciale toepassingen.

Optische brandmelders
Optische brandmelders detecteren een brand door het signaleren van verbrandingsdeeltjes.

Hiervoor wordt de rook in een donkere kamer geanalyseerd door de melder. Dat kan middels één led, maar tegenwoordig worden ook vaak dual melders toegepast met twee led’s waarmee een hogere detectie betrouwbaarheid wordt gerealiseerd.

Thermische brandmelders
Thermische brandmelders detecteren de brand aan de hand van hittedetectie.

Een thermische melder reageerd op een vooraf ingestelde plafondtemperatuur of op een ingestelde temeratuursverhoging binnen een bepaalde tijd.
Thermische detectie is meestal in de vorm van een puntmelder, maar kan ook worden toegepast als thermische lijndetectie kabel Thermishe lijndetectie (LIST) wordt vaak in parkeergarages en tunnels toegepast omdat de kabel niet storingsgevoelig is voor buitenlucht (corrosie) en vocht.

Multisensor brandmelders
Bij een multisensor kabel zijn meerdere detectieprincipen ondergebracht in één brandmelder.

Hierbij is er dus een optisch element en een thermisch element in de melder verwerkt waardoor u een betrouwbare detectie heeft.

Bij intelligente geadresseerde systemen (Bijvoorbeeld Bosch, Esser en Ascom) is ook extra intelligentie in de melder aanwezig waarmee een echte brand sneller wordt gedetecteerd en waarmee nodeloze meldingen worden uitgefilterd.

Firebeam
Bij grote hallen (of bijvoorbeeld bij een zwembad waar een puntmelder niet kan worden geplaatst) kan gebruik worden gemaakt van een Firebeam.

Bij een firebeam wordt met een zender en een ontvanger (vaak ook in één behuizing) een groot gebied binnen het gebouw bewaakt tegen lage installatie en onderhoudskosten.

Aspriatie detector (ASD)
Wanneer zeer snelle detectie dient plaats te vinden (clean rooms en serverruimten) of wanneer detectie dient te worden gerealiseerd waar geen puntmelders kunnen worden aangebracht (Bijvoorbeeld in een liftschacht) kan een aspiratiemelder (ASD) worden toegepast.

Bij een aspiratiemelder wordt de lucht via een buis aangezogen naar een centrale unit waar de lucht wordt geanalyseerd. Wanneer de aspiratiemelder te veel rookdeeltjes in de aangezogen lucht detecteert meld de melder een brandmelding aan de brandmeldinstallatie.

Vlammenmelder
Een vlammenmelder wordt in specifieke toepassingen toegepast. Vaak in de petrochemische industrie. 

Een brand die met standaard detectoren moeilijk kan worden gedetecteerd (bepaalde vloeistofbranden) wordt met een vlammenmelder vaak wel snel gedetecteerd.

Branddetectie met camera’s
Een nieuwe vorm van betrouwbare detectie is branddetectie middels het gebruik van een camera.
De fabrikant Bosch heeft een techniek in een camera ontwikkeld waarbij een brand zeer snel en zeer betrouwbaar wordt gedetecteerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van detectie van rookvorming en detectie van vlammen. Herdoor is er vaak al in enkele seconden een betrouwbare brandmelding.

Brandmelding middels een camera is nog niet toegestaan om te gebruiken volgens de normen. Bosch heeft de Aviotec camera inmiddels wel laten certificeren door het Duitse keuringsinstituut VDS.

Kwaliteit staat bij Deko voorop!

Deko Alarm & Beveiligingstechniek BV
werkt onder andere met de volgende merken:

Bosch security

Wilt u dat één van onze beveiligingsadviseurs bij u langskomt, om een vrijblijvend en op maat gemaakt beveiligingsadvies
en een offerte voor u te maken?